Tanácsok

Hogyan tartsuk tisztán és működőképesen műanyag ablakainkat?

Minden műanyagablakkal rendelkező személy számára fontos, hogy tudja, hogyan tarthatja tisztán műanyag ablakait azok állapotának megőrzése mellett. Ezt a témát illetően gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat.

Hogyan tartsuk tisztán és működőképesen műanyag ablakainkat?

 Minden műanyagablakkal rendelkező személy számára fontos, hogy tudja, hogyan tarthatja tisztán műanyag ablakait azok állapotának megőrzése mellett. Ezt a témát illetően gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat.

 

FIGYELEM!

A műanyag ablakok tisztításakor elsődleges szabály, hogy: az ablak nyitott állapotában tilos a kilincset a bukó-és a nyíló állás között átváltani, mivel az a műanyag ablak vasalatának meghibásodásához vezethet!

 

műanyag ablak kilincsek állásai

Műanyag ablak: A kilincsek állásai

 

 1. A műanyag ablakok profilján egy védőfólia található, amely a profil felületét védi a szállítás és a beszerelés során. A vakolást és a beépítést követően érdemes ezt a fóliát minél hamarabb eltávolítani, ugyanis napfény hatására erősen rásimul a profilra, és nehezebben eltávolíthatóvá válik;

 2. Műanyag ablakainkat csakis kizárólag semleges mosószerrel tisztítsuk puha textíliában felitatva;

 3. Makacsabb szennyeződések esetén se vigyünk fel a műanyag ablakokra szerves oldószert, mivel roncsolhatjuk vele a műanyagot!

 4. A nehezen eltávolítható szennyeződések eltávolítására használjunk alkoholt, vagy alkoholos bázisú tisztítószert.

 5. Ne használjunk durva, érdes felületű tisztítóeszközöket a műanyag ablakok tisztítására, mivel azt megkarcolhatjuk, a karcolásokba pedig könnyen beleülhet később a levegőben szálló por.

 6. Az ablakokat rendszeresen tisztítsuk meg, mivel a levegőben szálló kátrány, pollen, vagy fémrészecskék az erős napsugárzás hatására belesülhetnek az ablaküvegbe;

 7. A műanyag ablak tisztogatásakor kiemelt figyelmet kell szentelnünk a vízelvezető nyílások áttekintésének. Amennyiben ide szennyeződés került, úgy azt el kell távolítanunk puha törlőronggyal, hogy megőrizzük az ablak vízállóságát.

 8. A 60%-ot meghaladó relatív páratartalom kiváló táptalajt biztosít a penész kialakulásának, ezt megelőzendő szellőztessünk rendszeresen! 

 9. Évente legalább egyszer vizsgáljuk meg a műanyag ablak vasalatait, és olajozzuk át annak egymáson elmozduló részeit az opcionális működés megőrzése érdekében.

 10. Időközönként érdemes megvizsgálni a kilincseket, és a fogantyúkat, - majd kilazulás esetén- a rögzítés alatti tető felemelésével szabaddá tenni őket a kilazult részek meghúzásához.

 11. Lakásfelújítások esetén kiemelt figyelemmel óvja a műanyag ablakokat, a mész, vagy a habarcs ugyanis a vasalatokba kerülve megszilárdulhat, aminek következtében az ablak többé nem fog megfelelően záródni.

6 ok amiért a műanyag ablak jó választás

Felejtsük el a műanyag ablakokkal kapcsolatosan meglévő tévhiteket, és vegyük górcső alá a valódi tényeket, hogy miért érdemes ma műanyag ablakokat vásárolni?

1. A műanyag ablakok kiemelkedőek az ár-érték arány tekintetében
A műanyag ablakok már a megvásárlásukkor alacsonyabb árkategóriát képviselnek, mint alumínium, vagy faalapú társaik, miközben az élettartama jóval kevesebb karbantartás mellett hosszabb, mint előbb említett társai.


2. A műanyag ablakok karbantartása egyszerű


A műanyag ablakok esetében kiemelten csak néhány dologra kell odafigyelnünk, hogy azt az eredeti állapotának megfelelően tudjuk megtartani az évek során. Amennyiben megfelelő mosószerrel tisztogatjuk az ablakokat, és a műanyag profilt, nem felejtkezünk meg a vasalatok évi egyszeri megolajozásáról, és figyelünk a tok tömítéseinek rendszeres ápolására, továbbá a vízelvezető nyílásokat is tisztán tartjuk úgy már ténylegesen segítettük a műanyag ablakot az eredeti állapotának megőrzésében.
Bővebb tájékoztatásért olvassa el ide vonatkozó blog bejegyzésünket.

 

3. A műanyag ablakok az energiatakarékosság tekintetében elsők a piacon kapható többi termékhez képest.
Ez mit jelent pontosan? Az energiahatékonyság egyik fokmérője a hőszigetelés, amelynek milyenségét meghatározza az adott műanyag ablak tokja. A műanyag ablakok többkamrás profilrendszere lehetővé teszi a fa és alumínium ablakoknál hatékonyabb hőszigetelést. Ez pedig nemcsak a fűtésszámlánkat, de a pénztárcánkat is kíméli, emellett energiatakarékossága folytán környezetkímélő is. Az energiahatékonyság szempontjából kimagasló eredményt érnek el a három rétegű üvegezéssel gyártott műanyag ablakok, amelyeket a passzívházak kialakításánál is rendszeresen használnak.


4. A műanyag ablakok bírnak a leghosszabb élettartammal


A műanyag ablakok megfelelő karbantartás mellett akár több évtizedig szolgálhatják Ön és családtagjai kényelmét, így ez az egyszeri befektetés nemcsak éves szinten segíti Önt az alacsonyabb fűtésszámla elérésével, de lakása/háza eladásakor is pozitív hatással lesz az eladandó ingatlan értékére.


Tudta?

Egy különleges üvegragasztási technológia segítségével akár 2,6 méter magas ablakok is kialakíthatóak pl. az Evolution ablakcsalád tagjaiból. Így egy passzívház esetén sem kell aggódnia a lakás fényellátását illetően, hiszen energiatakarékosan, egyedi üvegezési méreteket megadva, akár 50miliméter vastag üvegekkel díszíthetjük fel lakását.


 


műanyag ablak egyedi üvegezési méretekkel

Műanyag ablak: egyedi üvegezési méretekkel is kérhetőek.

 

5. A műanyag ablak ma már nem csak hófehér! 
Téves gondolat, hogy műanyag ablakokat ma is csak a standard hófehér színben lehet kapni. A gyártási technológia fejlődését követően ma már teljesen személyre szabott egyedi megjelenést tudunk biztosítani ablakainak:

 • A Titanium színek prémium felületkezelésével exkluzív alumínium és fémhatású megjelenést, vagy
 • A különböző színű elegáns mintázatú fafelületek használatával klasszikus és időtlen stílusba öltöztethetjük lakását.
 • Ha Ön a modern stílus híve, úgy divatos szürke színárnyalatok közül is válogathat.

A műanyag ablakokra kasírozott strapabíró, és magas minőségű, a hőmérsékletingadozásra és UV sugárzással szemben kiváló ellenálló képességű fóliák egy-vagy kétoldalasan is felhasználhatóak, vagyis más megjelenése lehet az ablaknak a ház homlokzatát, illetve a ház belső tereit figyelembe véve.

 

6. A műanyag ablak kiváló hangszigetelő képességgel is bír

Minden lakásban kiemelten fontos, hogy ne csak a megjelenését illetően legyen komfortos, de a földrajzi elhelyezkedésétől függetlenül a nyugalom szigetévé váljon a stresszes mindennapok nyüzsgésében. Műanyag ablakaink kiváló hangszigetelést kínálnak, amelyek nemcsak a lakás értékén javítanak, de biztosítják az Ön nyugalmát, és ezáltal egészségének megőrzését is szolgálják.

 

műanyag ablak kiváló hangszigetelő

Műanyag ablak: Kiváló hangszigetelő képességével biztosítja a nyugodt hangulatot a lakásban.